Żywność zawsze pod kontrolą

Żywność zawsze pod kontrolą

Żywność stanowi rodzaj produktów, które kupujemy niemal każdego dnia. W przypadku niektórych towarów szczególnie istotne jest opakowanie, które gwarantuje świeżość i trwałość konkretnego artykułu w transporcie lub na sklepowej półce. Jak powinien być zapakowany i transportowany produkt spożywczy, aby spełniać restrykcyjne normy zdrowotne? O tym wszystkim opowiemy w dzisiejszym artykule.

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – odpowiedzialność na każdym etapie transportu

Żywność musi mieć nieustannie zapewnione konkretne warunki przechowywania. Dotyczy to wszystkich etapów łańcucha spożywczego: produkcji, transportu, późniejszego magazynowania i wystawiania na sklepowych półkach.

O ile w przypadku zakładów wytwórczych oraz sklepów można mówić o w pełni kontrolowanych warunkach, to często przewożenie żywności potrafi być mocno problematyczne. Używa się do tego specjalnych pojazdów, często chłodni, w których nieustannie monitoruje się warunki, aby mieć pewność, że parametry graniczne nie zostały przekroczone. Mogłoby to bowiem oznaczać nieodwracalne zmiany, zniszczenie produktów, a co za tym idzie – spore straty.

Jakie musi być opakowanie, żeby zabezpieczyć żywność?

Podstawową funkcją wszystkich opakowań, stosowanych do żywności, jest zabezpieczanie jej przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych – wilgocią, zmianami temperatury oraz zanieczyszczeniem, które mogą prowadzić do zmiany właściwości fizykochemicznych produktów, a w konsekwencji do przyspieszenia procesu psucia się żywności lub pojawienia się szkodliwych drobnoustrojów.

Wszystkie produkty powinny być pakowane w opakowania dostosowane do ich potrzeb. Mogą to być torebki (papierowe i plastikowe), papier, folia (również termokurczliwa), butelki i pudełka. Takie artykuły oferuje każdy producent opakowań.

Każdy z materiałów pakowych musi spełniać restrykcyjne normy higieniczne i powinien być dokładnie sprawdzony, czy może mieć bezpośredni kontakt z żywnością.

Szczególnie ciekawym sposobem zabezpieczania żywności jest stosowanie torebek próżniowych oraz pakowanie w atmosferze modyfikowanej, co pomaga znacząco wydłużyć czas przydatności do spożycia w stosunku do konwencjonalnych metod.

Trendy eko a nowoczesne i trwałe opakowania

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wszystkie kupowane w sklepach produkty były pakowane w pudełka kartonowe i papierowe torebki albo wlewane do szklanych butelek. Później przyszedł wielki boom na tworzywa sztuczne, które stały się wszechobecne, niemal całkowicie monopolizując opakowania dla branży spożywczej.

Obecnie ponownie pojawił się globalny trend, wynikający z konieczności walki o czystą planetę. Znów niezmiernie popularne staje się pakowanie żywności w ekologiczne opakowania, które są później w pełni poddawane recyklingowi. Pozwala to znacząco zmniejszyć ilość produkowanych każdego roku odpadów, a także zoptymalizować koszty produkcji poszczególnych artykułów spożywczych.

Wiele osób rezygnuje całkowicie z opakowań wyprodukowanych z tworzyw sztucznych, zwracając się w stronę naturalnych surowców, za które są nawet skłonni więcej zapłacić.

Jak przechowywać żywność w domu?

W końcu artykuły spożywcze trafiają do naszych domów, w których też musimy zadbać o odpowiednie przechowywanie ich, aby jak najdłużej utrzymały świeżość oraz przydatność do spożycia.

Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup produktów (np. chleba, warzyw, owoców) w plastikowych torebkach, warto zaraz po przyjściu do domu wyjąć je i zabezpieczyć we właściwy sposób. Pieczywo najlepiej przechowywać w lnianych workach lub drewnianych chlebakach, które zapewniają odprowadzenie wilgoci z pieczywa, bez dopuszczania wilgoci z zewnątrz. Dzięki temu chleb lub bułki dłużej pozostają świeże.

Warzywa i owoce powinno się przechowywać luzem. W większości przypadków nie wymagają trzymania ich w lodówce, chyba że któreś z nich napoczęliśmy. Wyjątek stanowią owoce sezonowe, jak truskawki, poziomki i winogrona, które powinny być przechowywane w zimnie, oczywiście bez worków foliowych.

Z kolei wszelkie wędliny warto przechowywać w lodówce, zawinięte w pergamin lub w opakowaniach próżniowych.

Produkty o długiej dacie przydatności do spożycia, jak choćby kasze, mąki lub ryż mogą być bez przeszkód trzymane w oryginalnych, szczelnych torebkach.

Opakowanie dla żywności – klucz do wysokiej jakości produktów spożywczych

Opakowania stanowią jeden z podstawowych sposobów na zachowanie świeżości i czystości produktów spożywczych. Warto zatem zwracać uwagę na to, w co jest pakowana nasza żywność i dokonywać świadomych wyborów, wybierając się na zakupy.

Redaktorka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *